En ny slags Familie

Et foredrag med musik

Titelbillede til musikforedraget ”En ny slags familie” af Helle Asmild
Titelbillede til musikforedraget ”En ny slags familie” af Helle Asmild

Da min datter flyttede ned til sin kæreste i Kenya, flyttede en flygtning fra Syrien ind på hendes værelse, men hvordan er det at have en flygtning som familiemedlem?
Og hvordan er det at have en svigersøn, der er vokset op i Nairobis slum?
Hvordan forklarer man mennesker fra helt anden kultur, hvorfor vi gør tingene, som vi gør, når man nogle gange ikke aner det selv?

Varighed: 2 x 45 min.
Pris: 3.500 + transpor
(Mulighed for rabat gennem FOF Århus)

En beretning om konflikter, kultursammenstød og misforståelser, men mest af alt om hengivenhed, overraskelser og glæden over mødet med det fremmede.

Engang boede min familie på Hjortø, alle var i familie med hinanden, og de giftede sig med deres fætre og kusiner
- for hvad skulle man dog uden for Hjortø?
100 år senere sagde min søn:
"Jeg har mine forældre, 3 storesøstre, én lillebror, en svoger fra Afrika og to kurdere… Hov, hvordan begyndte alt det lige?"
Ja, hvad skete der i løbet af de 100 år?

Et underholdende og tankevækkende musikforedrag om kulturmødet i en familie og om nogle af de muligheder for anderledes oplevelser, der er meget tættere på os, end vi går og tror.

Omtale i Østbirk Avis:

Overraskende familiebånd: Musik og kulturkollision på Birkebo
Skrevet af Jørn Kildall
Helle Asmild kommer fortæller på Birkebo i Østbirk.
ØSTBIRK - Familien som kultursmeltepunkt: Helle Asmild deler sine oplevelser med musik og mere.

På en kold januareftermiddag inviterer Østbirk Pensionistforening til en unik begivenhed. I festsalen på Birkebo, onsdag den 24. januar, får besøgende en sjælden chance for at dykke ned i en verden af kulturel mangfoldighed og musik.
Helle Asmild, fra Voerladegård, en erfaren fortæller, tager tilhørerne med på en rejse. En rejse gennem hendes egen families kulturelle sammensætning og de overraskelser, der følger med. Helle's familie er ikke almindelig. Med rødder og relationer spredt over flere kontinenter, afspejler den et globalt samfund.
En Verden under ét tag
Helle's oplæg starter med en simpel, men tankevækkende indledning. Hendes teenagesøn beskriver sin familie på en måde, der straks fanger opmærksomheden: "Jeg har mine forældre, 3 storesøstre, én lillebror, en svigerbror fra Afrika og to kurdere… Hov, hvordan begyndte alt det lige?"
Denne indledning sætter tonen. Fra datterens flytning til Kenya, og en syrisk flygtnings ankomst til familiens hjem, skildrer Helle en verden, hvor kulturer ikke blot mødes, men smelter sammen.
Kultur, konflikt og forståelse
Helle deler åbenhjertigt om de udfordringer og glæder, der følger med en så mangfoldig familiestruktur. Hvordan forholder man sig til en svigersøn fra Nairobis slum? Eller en flygtning som familiemedlem? Disse spørgsmål fører til større overvejelser om identitet og tilhørsforhold.
Helle berører også vanskelighederne ved at forklare egen kultur til folk, der kommer fra en helt anden baggrund. Det er en rejse fuld af misforståelser, men også af dyb forståelse og gensidig respekt.
Musikken som brobygger
I dette foredrag er musikken ikke blot en baggrundsmelodi, men en integreret del af fortællingen. Musik fungerer som et universelt sprog, der binder Helles familie sammen på tværs af kulturer og erfaringer.
Oplev en eftermiddag, hvor Helle Asmild med humor og varme deler sin familiehistorie. En historie, der ikke kun handler om kultursammenstød og konflikter, men også om hengivenhed, overraskelser og den rene glæde ved at møde det fremmede.

Billede af Helle Asmild i en artikel i Østbirk Avis i anledning af foredraget ”En ny slags familie”
Billede af Helle Asmild i en artikel i Østbirk Avis i anledning af foredraget ”En ny slags familie”

Østbirk avis 17. januar 2024

Artiklen i Østbirk Avis kan læses her på siden eller ses ved at trykke på linket herunder:

Et medrivende foredrag ledsaget af musik på harmonika. En god dag i Østbirk og Omegns Pensionistforening.
Birkebo, Østbirk 2024

Foredrag januar 2024