Et lille lys i et stort mørke - Armenien og Karen Jeppe
Varighed: 2 x 45 min.
Pris: 7.000 (inkl. transport)
(...) og med gribende fortælling - så luften stod stille i ladebygningen - og tilhørende musik fra violin og akkordeon, blev disse overleveringer formidlet poetisk, følsomt og nærværende, så smerte og lidelse kunne føles i rummet.
Herning Folkeblad 13. september 2023


Armensk musik væves sammen med historiefortælling og teater i forestillingen handler om den danske heltinde Karen Jeppe, der i starten af 1900-tallet reddede mere end 1800 armeniere ud af slaveri og tvangsægteskaber, og som stadig hyldes langt fra Danmarks grænser. Det er en fortælling om kulturmøde, skæbne og selvopofrelse. En historie om at gå sin egen vej og om aldrig at give op.
Vi siger tak for jeres fremragende og medrivende præsentation af armeniernes musiktradition og den gribende stemning, som det lykkedes jer at skabe, og som på en meget fin måde formidlede armeniernes lidelser i mødet med ondskaben.
Janos Ferenczi (pens. pianist, organist)
Gennem vores musikforestilling vil vi udbrede kendskabet til Karen Jeppe, så flere kan blive inspireret af hendes historie.


Hvorfor kender danskerne ikke deres egen helt?
Musikken giver fortællingen en ekstra dimension og tager publikum med på en rejse gennem hele følelsesregisteret. Fra sorgfulde, kaldende toner til melodier, der stråler af håb. Lyden af sang, violin og harmonika blandes og veksler mellem smukke harmonier, langsomme improvisationer og armensk dansemusik. En armensk genopstandelseshymne med rødder tilbage til 400-året, klassisk violinsolo, armensk folkemusik og danske folkesange er alt sammen en del af forestillingen.
”Hvordan skal der nogen sinde kunne blive fred og forståelse imellem folkeslagene, hvis vi behandler dem forskelligt?”
Karen Jeppe
Forestillingen sætter fokus på en dansk kvindehistorie. Den sætter fokus på det armenske folkemord, som var en inspirationskilde for Hitler og stadig er aktuelt i dag med fordrivelsen af armeniere fra Nagorno-Karabakh. Og den fremstiller det komplicerede samspil mellem armeniere, tyrkere, kurdere og arabere i Mellemøsten for 100 år siden og gennem Karen Jeppes (dokumenterede) åbenhed kommer vi ind under huden på nogle af vores egne fordomme - det er ikke let at vide hvem der viser sig at være en redningsmand i nødens stund.


Hør hvordan en lille dansk kvinde tændte lys i mørket for så mange mennesker, at hun stadig bliver kaldt for "Armeniernes Moder Theresa.”
Armensk musik væves sammen med historiefortælling og teater i forestillingen om den danske heltinde, der reddede mere end 1800 armeniere ud af slaveri og tvangsægteskaber
Live på nationalt TV under vores turné i Armenien 2022
Link til artikel i Kristeligt Dagblad 2020:
Link til artikel i Herning Folkeblad 2023 (bag betalingsmur):
Luften stod stille
Virkelige begivenheder lå i al deres gru også som basis for Helle og Amalie Asmilds forestilling om den danske nødhjælpsarbejder Karen Jeppe og hendes indsats for det forfulgte armenske folk. Som 26-årig indledte hun i 1903 sit arbejde, det fortsatte under og efter første verdenskrig, hvor armeniere i stort tal kom i klemme i konflikten mellem armeniere, tyrkere, kurdere og arabere.
I et univers, hvor mænd blev myrdet og kvinder voldtaget, hjalp hun folk med at flygte, hun gemte dem og hun løskøbte kvinder fra haremmer. Flere tusinde beretninger dokumenter disse overgreb, og med gribende fortælling - så luften stod stille i ladebygningen - og tilhørende musik fra violin og akkordeon, blev disse overleveringer formidlet poetisk, følsomt og nærværende, så smerte og lidelse kunne føles i rummet.
Nedenstående er del af en større artikel i Herning Folkeblad om Nørre Vosborg Fortællefestival 2023:
Kurt H. Jørgensen
Herning Folkeblad 13. september 2023
Forestillingen har været holdt i mange kirker og på højskoler, i foredragsforeninger og festivaller samt i Armenien. Alle steder har publikum fået en oplevelse, der har gjort dem klogere på historien, den menneskelige natur, kulturmøder og kulturforskelle.